Specijalna bolnica “Mlječanica” je opremljena za liječenje, dijagnostiku i rehabilitaciju pacijenata širokog dijapazona bolesti, kako u vidu različite problematike, tako i u vidu same težine stanja pojedinih pacijenata.

Bolnica je funkcionalna cjelina u kojoj su sjedinjeni smještajni kapaciteti, ordinacije, dijagnostički prostori i terapijski sadržaji.

Smještajni kapacitet Specijalne bolnice “Mlječanica” iznosi oko 150 kreveta raspoređenih u više nivoa. Na odjelu za poluintenzivnu njegu nalazi se 18 kreveta. Odjel je pod stalnim nadzorom i monitoringom sestara i ljekara, i tu se smještaju najzahtjevniji pacijenti, odnosno pacijenti koji nisu sposobni za samostalno obavljanje aktivnosti dnevnog života. Terapijske procedure se obavljaju na samom odjelu, a odjel je opremljen i salom za kineziterapiju.

U samom objektu nalazi se se još oko 85 kreveta u hotelskim sobama i apartmanima, gdje se smještaju pokretni pacijenti. Sobe na prvom spratu su trokrevetne. Sobe na drugom spratu su dvokrevetne, opremljene televizorima i bežičnim internetom. Apartmani su dvokrevetni, opremljeni vlastitom kuhinjom, kupatilom, televizijom i internet vezama. Nalaze se na prvom spratu.

Kao posebna cjelina izdvaja se bungalovsko naselje koje se sastoji od 15 bungalova, sa 45 kreveta raspoređenih u krugu bolnice. Bungalovi su trokrevetni, opremljeni televizorom, grijanjem, klimomi bežičnim internetom a okruženi su lijepo uređenim parkom po savremenim hortikulturnim pravilima.